Novi Sad
03.05.2013.
07:13 > 08:41
Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" više ne prima zahteve za prijem dece u novosadske vrtiće.
  • 09.05.2013 05:05
    bruka
    dodala bi ga po treci put ali ga ne stampate jer prozivam boru i gradske celnike...sta je cilj ovih komentara? da pljujete ustanovu i ljude koji ginu sa gomilom dece ili da prozovete krivce,malo sutra,kad bi smeli
  • UXON

    08.05.2013 21:33
    Konuse-nisi u pravu..
    Supruga i ja imamo privatnu predskolsku ustanovu i barem jednom godisnje nas posecuje prosvetna i radna inspekcija. Do sada nismo imali ni jednu meru ili kaznu. Nije lako ni jednostavno verifikovati predskolsku ustanovu ispuniti i odrzavati sve propisane norme. Sto znaci da pricas gluposti i lazi.Gotovo sva deca u nasem vticu su na spisku radosnog,naravno ispod crte. I jos nesto ne treba subvencionisati privatne vrtice nego boravak dece u vrticima.Ne bitno da li je vrtic gradski ili privatni sva su deca ista!!! Provera uslovnosti vrtica je takodje prosta stvar i zakon je tu jasno definisao potrebne uslove
  • Milan

    07.05.2013 21:04
    deca
    Da bi deca odrasla u zdrave licnosti moraju da žive u normalnom okruženju. Nije normalno da dete boravi u sobi predvidjenoj za 20 dece medju 40 upisane dece. Gužva, virusi, bakterije, buka, nebezbednost,... i deca tako odrastaju u bolesne ili agresivne osobe. E , to je Bora radio, pa ga vi pravite od blata a mi cemo da se trudimo da ga zaboravimo sto pre....
  • konus

    07.05.2013 20:40
    @Naivko - Zakon
    Ne bih se složio da zakon sve definiše.

    Kapacitet u PU je mislim oko 12000, a upisano 16000.
    Da li treba još vrtića u gradu - treba.
    Da li grad ima sredstava da ih gradi - nema.

    Treba li subvencionisati privatne vrtiće - ne treba.
    Da li sadašnji privatni vrtići imaju svu potrebnu kadrovsku strukturu - nemaju.

    Hoće li ih zaposliti - neće.

    Posmatrajući stanje u EU državni vrtići bi trebali da primaju maksimalno 40% od ukupnog broja predškolaca što bi u našem slučaju bilo oko 8000.
  • konus

    07.05.2013 20:11
    @Neko - ...iz epicentra....
    1. Normativom se odredjuje potreban broj osoblja u Ustanovi - a normativ je definisan uredbom
    2. postoje uslovni i neuslovni objekti
    3. ako znate kako se obeležava grupa u kojoj je stopiran dalji upis verovatno znate i prosečnu izlaznost dece - zašto niste naveli i taj podatak
    4. roditelj koji mora da hrani porodicu ima osnovni interes da smesti dete u vrtić, ako bi posmatrali očima roditelja sigurno bi Vam stav bio mnogo drugačiji, pitanje je samo želite li.


  • konus

    07.05.2013 12:58
    odnos
    Jos da se prikaze odnos po godistima, garant je 2000 konkurisalo za onih 170 mesta godista preko tri godine.
  • Toma

    06.05.2013 14:07
    graditi nove vrtiće
    ali ne u Novom Sadu, već u okolini. U 5rovaradinu, kamenici, futogu, rumenci... kao stimulans roditeljima da ne moraju svi živeti u novom sadu.


    Ovaj grad je prenaseljen, otuda i ovaj problem.
  • Neko

    05.05.2013 18:32
    ...iz epicentra....
    A onda unutar svega toga.... u jednoj grupi dece preko svakog normativa! Recimo, zakonski normativ za mladju uzrasnu grupu je 22 dece, a u grupi 32 dece.
    Velicina sobe nije odgovarajuca za taj broj dece. Broj stolica i kreveta nedovoljan za svu decu, pa se pozajmljuju iz soba u kojima je taj dan nesto manja prisutnost tj. imaju koji krevet/ stolicu viska!
    Niko nikog ne pita kakav je sastav grupe, broj decaka, broj devojcica, samo iz Uprave stize upisnica tj. novo dete, iako je to mozda 23 decak u grupi!
    Ili je npr. u grupi dete sa smetnjama u razvoju, tada ta grupa ima tzv. "stop" tj. ne bi trebalo vise da se prima dece u istu, zbog specificnog rada u istoj, ALI... ipak stize jos dece i u takvu grupu. Svi koji iole znaju sta je inkluzija, znaju da je ovde nema! Samo steta za svu decu.
    Da li treba da nastavim?
    Npr. mesecni meni! Roditelji citaju svaki dani sta ce biti tog dana za obroke, ali ne znaju da to nije uvek bas tako!
    Buka je verovatno preko svih zakonskih okvira, ali o tome niko ne vodi racuna.
    Mnogim roditeljima je u cilju samo da upisu dete, zbog razlicitih razloga, ali mnogi od tih roditelja ne razmisljaju o onom posle tj. kako je toj njihovoj deci u vrticu?
    Posle se pitamo odakle agresivnost, posesivnost, grubost.... Socijalizacija? Pripremanje za ono sto sledi dalje u zivotu?! Moze to i drugacije, ali slabo se vodi racuna o deci iako se svi skrivaju iza onog "zbog dece..., za decu..."i sl.
    Gde ce da ih uguraju, naguraju...
    Pravite jos vrtica, otvarajte jos radnih mesta....
    Jadne vaspitacice, spremacice, servirke...one su najblize, najvise se trude, trpe, najvise je na njihovim ledjima, ali ko ih pita, samo se pljuje po njima.
    Probajte vi da pricate, pomazite, usluzite, obrisete, utesite, 30 dece svaki dan ili svaki treci dan po x sati, da spustite x kreveta i vratite iste u ormane, svaki dan! Da operete x solja, tanjra...svaki dan po vise puta!
    Jadna deca, njima je najteze. Ni luk jeli ni luk mirisali, a moraju! Mama i tata moraju da rede, plate racune, kupe neophodno, oni moraju u vrtic, a tamo... OPSTANAK, BORBA...pa ko uspe...
    Da li je to, to predskolsko vaspitanje i obrazovanje, priprema za dalje u zivotu? Bravo, ako je tako i ko se toga dosetio?! Svaka cast! Specijalno vaspitanje ili sistematsko unistavanje?!
    Bravo dragi GRADE NOVI SADE!
  • 05.05.2013 17:04
    Jel' moguće ovo?
  • Stanko

    04.05.2013 17:22
    i Simo
    tuljančine jedne, pametniji ste kad ćutite !!!!!!! Treba da vas je sramota !!!!
  • Cica_NS

    04.05.2013 09:14
    !!
    E, cudo jedno koliko zadrtosti i sovinizma se iznedri posle ovakve jedne vesti. Dovde je sve i doslo jer nismo dobijali konstruktivne predloge nego bedna laprdanja neostvarenih i dokonih.
    @ Stanko - ja sam kod kuce i cuvam dete, neki takav pametnjakovic mi je dao otkaz posle porodjaja, a mom muzu nikako da skoci plata. Naprotiv, sve nam je manje novaca u kuci ...
    Odakle vam, bre, ta logika??!!
  • liste cekanja

    03.05.2013 21:00
    su lazne
    to samo sluzi za manipulaciju..
    novosadska posla
  • radosno

    03.05.2013 20:48
    zalosno
    Rade ljudi u Zalosnom Detinjstvu,sa 4 stepenom strucne spreme za 21.000 dinara 2007 godine je bio taj isti iznos,eto za 6 godina se nista nije promenilo a nece ni za naredne 4 godine.
  • radosno

    03.05.2013 20:42
    razmisljane
    Uredu je ali i nije odakle sad 5000 dece na cekanju,daj boze da je tako i da ima toliko omladine ,ali dug prdskolske je ostao 10 moliona evra i dalje se neradi nista na tome ,a izgleda da i nece ...pitanje... ko moze to da sanira za 4 godine...odma i ogovor ....niko pogotovo ne profesor fizickog vaspitanja znaci sve ostaje po starom i ispada da ste vi naprednjaci stvarno nesposobni i dozvolili ste sebi jako veliki zalogaj koji nemozete da progutate jeli tako Gradonacelnice Novog Sada.
  • mira

    03.05.2013 19:28
    izmisljotine
    Nista ne verujem, kakve liste. Poslednjih godina je napravljeno dosta vrtica, kako u Novom Sadu, tako i u Veterniku i u Futogu itd. Kao mali natalitet, a deca nemaju mesta u vrticima, tu nesto ne stima... Kad su moja deca isla u vrtic, debelo sam placala vrtic i uvek je bilo mesta...
  • Stanko

    03.05.2013 18:29
    Gubici
    Jos pre 3 god. sam na TV kanal 9 rekao kako taksisti mogu svake godine od poreza na zaradu da naprave 1 vrtic. Gospodinu Pavlicicu, Basicu, Bubnjevicu.... bio je miliji sopstveni dzepnego da sada imamo vrtice. Gospodje MAME (zena) ostanite kuci i cuvajte i vaspitajte decu. Tada bi vam muzevi imali vece plate, a deca, imali bi vise kulture (ako vi imate) i bilo bi manje nasilja, tuca, ubistava, droge... Ali ne lezi vraze, mame tako nalaze rezervne muzeve.
  • Simo

    03.05.2013 17:48
    bolje ćuti
    Evo mi TUTNEMO dete u vrtić pa idemo svako na svoj posao....ja da čuvam tuđe dete za 15.000 mesečno,a suprug za 20. 000 da fizikališe, jer smo sa fakultetima oboje ostali bez posla...moramo da da platimo te neke račune kojih ima.... i sam znaš koliko. Da sedim kod kuće i čuvam dete, da li bi mi TI platio potraživanja države?????? Razmisli malo o svojoj izjavi....tuljane jedan.
  • -

    03.05.2013 17:35
    -
    @Sima
    pa to je zato sto zelite biti veliki srbi.

    postoji ceska u kojoj je to u nacelu regulisano ali ne-bolja vam je rusija
  • Jova

    03.05.2013 17:29
    Limanka
    Koliko se ja secam dok je Samardzic nije bilo liste cekanja.(2011)Ja sam tad dete normalno upisao da nikakvu vezu nisam trazio.Sad su strucnjaci dosli pa odmah "strucni"problemi.
  • 03.05.2013 16:53
    Što veća razlika između broja prijavljenih i postojećih kapaciteta, to veća prilika za mito i iznos istog. Ala će se neko opariti na ovom...
  • jedna mama

    03.05.2013 15:26
    nema mesta u starijim uzrastima zato sto u jasle upisuju po 40 dece u sobu od 20 kvadrata, pa kad predju u starije grupe taman ih podele na pola i to je to
  • jedna mama

    03.05.2013 15:23
    @Sima
    ja recimo tutnem decu u vrtic pa idem da radim za 20 i kusur hiljada zato sto su jadne plate pa moram. a to do tri godine da sede mame i cuvaju decu onda ne znam ko bi ih primio nazad na posao, i ovako se posle porodiljskog dobijaju otkazi.
  • @Anonino

    03.05.2013 14:17
    Kada budem mogao da upišem dete u vrtić onda kada zaista bude trebalo da ide, ne bih ga upisivao ranije da zauzimam mesto. Dete sa 3 god i starije nemoguće je upisati bez debele veze, na konkursu se mogu na prste nabrojati slobodna mesta za taj uzrast u celom gradu. Zbog nesposobnosti PU naravno da ću upisati dete što ranije i čuvati mesto dok zaista ne krene u vrtić, na to me tera sistem funkcionisanja ove ustanove. Prvo neka omoguće upis svakog deteta, pa neka onda proveravaju ko redovno dolazi.
  • Limanka

    03.05.2013 13:28
    @Sima
    Kakvo nakaradno razmišljanje! Pa da li ti misliš da mame (i ja spadam u tu grupu) koje rade za 20 i kusur hiljada dinara mesečno, to rade iz hira?! Da li misliš čoveče da ja trebam svoje dete da hranim?! Koliko je takvih žena u Srbiji?! I da, svakoj takvoj ženi treba grad da omogući da upiše svoje dete u vrtić! Bez pogovora i dodatnih uslova!
    Evo moje dete je već drugi razred osnovne škole i ja, na moju sreću ili žalost, pamtim da je gospodin Samardžić obećao još davnih dana (ima tome sigurno 5 godina ako ne i više) da će "uskoro Novi Sad biti jedini grad u državi gde neće biti lista čekanja za vrtiće"! Samo ne znam šta za beskrupulozne lopine koji se samo smenjuju na gradskoj vlasti, znači pojam "uskoro". I kada će to "uskoro" nama da svane...Jer njima se odavno razdanilo...
  • Dajdilja

    03.05.2013 13:14
    Kremisimo
    Pravicemo mi Boru od blata.Sve je on ove probleme resavao brez problema.
  • Sima

    03.05.2013 13:03
    Decu ne moze niko da pazi bolje od njihove majke. Ocevi bi trebalo da zaradjuju dovoljno pa da majke budu slobodne, ali su danasnji ocevi metiljavi...
  • LOL

    03.05.2013 12:43
    Poštovani Simo
    Svaka vama čast što imate glavu za razmišljnje i pravo na svoje mišljenje al sa takvim mišljenjem treba samo da vas bude sramota.Ko ste vi da donosite takav sud da je majkama mesto kod kuće do treće a ne da TUTNU decu u vrtić.Pa ako je žena rodila jer to po vama znači da je njeno jedino i doživotno mesto uz dete?Blago li se vašoj porodici uz takav primitivizam i šovinizam.Ako je majka radno sposobna i želi da radi ima pravo da radi, a ako ima pravo da konkuriše i upiše dete u vrtić to treba i da uradi jer je vrtić sem što je malte ne nuža i poželjan jer dete raste u zdravoj okolini među svojim vršnjacima što se pozitivno odražava na dete.Lako se može primetiti razlika dece koja su iz roditeljskog hira ili zbog ne mogućnosti upisa zadržana kući do predškolskog uzrasta što na čuvanje kod baka što kod kuće.Takva deca su krajnje asocijalna i u psiho-fizičkom razvoju većinom zaostala.Čast izuzecima koji se stvarno trude i bave svojom decom!
  • Iznervirana mama

    03.05.2013 12:41
    @Sima
    Pola Srbije bi bilo sretno da radi za 20 000, a drugo pola egzistira na istim primanjima. Mozda je po tebi bolje da mame sede kuci i dadiljaju pa makar im deca bila malo vise gladna nego da rade i bar uluze trud u bolje sutra.

    Onom ko dete "tutne" u vrtic je verovatno ispod casti da radi za 20 000. Onaj ko za njih radi ima puno pravo da vrtic i dobije.

    A usotalom nije nicija briga ko dete tutne a kome je vrtic preka potreba. Ali bi necija trebalo da bude to da onaj ko ih ipak tutne bude malo nize na listi od ovih drugih.
  • anonino

    03.05.2013 11:58
    Trebalo bi procesljati po grupama i spiskovima ko dovodi dete redovno ili izostaje zbog bolesti,a ko upise dete a dete vrtic nije videlo.Ima i takvih slucajeva.Prosto receno zauzimaju mesto,a oni koji ma bas treba nemogu da upisu dete pa su na listi cekanja godinama.
  • nista novo

    03.05.2013 11:34
    I pre 30 godina ti je trebala veza za upis u jaslice...
  • 03.05.2013 11:22
    @Goran
    Lupetas...
  • Sima

    03.05.2013 10:08
    Moderne "nezavisne" mame tutnu decu u vrtic, a onda idu pa rade za 20 hiljada, bolje da sede kuci i cuvaju svoju decu (bar do 3 godine)...
  • Steva

    03.05.2013 09:29
    žao nam je,drugi put .....
    Kapaciteti su popunjeni pre raspisivanja konkursa.Zašto se neko nezavisno telo ne pozabavi,svima znanim podatkom,da su mnogi dokumenti lažirani.To je izraženo u dokumentu o zaposlenosti.Eh,moje utopističke ideje ....
  • Goran

    03.05.2013 08:54
    Resenje?
    ILI drasticno povecati cenu za boravak dece u "Radosnom detinjstvu", sto realno u danasnje vreme nece navuci osmeh na lice nijednom roditelju, ILI da grad refundira sve troskove za boravak dece, svakom privatnom vrticu koji se prihvati tog posla, kao u "Radosnom detinjstvu", istim arsinima. Jedino tako ce se napraviti neki balans u odnosu PONUDA/POTRAZNJA, i jedino tako nece vise biti dece "ISPOD CRTE".
    Zalosno je da grad i gradski celnici, radi licnih interesa, imaju neke svoje prioritete, umesto da nagruvaju (naprave) DESET (10) novih vrtica, u gradu i van grada (lokacija bi se odredjivala na osnovu potrebe i zahteva) i zauvek rese ovaj prilicno velik problem.
    S jedne strane BELA KUGA, pravite i radjajte ljudi decu, a s druge strane boli nas uvo (izvinjavam se na izrazu) za sve, sto takvi koraci nose sa sobom.
    Ne jedan, nego svih deset prstiju, treba staviti na celo, i poceti delovati, a ne MLATITI PRAZNU SLAMU!
  • Leo

    03.05.2013 08:33
    Odakle tolika prenatrpanost vrtica a prvi razredi skola sve manje popunjeni? Visak skola, manjak vrtica ili nesto trece?
  • Naivko

    03.05.2013 07:59
    Zakon
    Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja sve regulise. Meni bi bilo samo bitno da dete ne upisem u neku agenciju koja se izmedju ostalog "bavi" i cuvanjem dece.

    Svega ima u ovoj zemlji jer se radi slalom izmedju zakona.

    Vrtic moze da se sagradi sa 60 dana - potpisujem.

    Pitao bi svakog novosadjanina da li bi da asfaltira asfaltirano ili opravlja nepotrebno ili placa ne znam tamo kome za novogodisnju svirku ili da sada i odmah krenemo sa izgradnjom vrtica.

    Shvatite da mi nemamo gradonacelnika niti urbanista niti inspektore niti koga drugog. Imamo samo partijske POSLUSNIKE kojima je glavni moto - ne talasaj!

    Zivela sloboda medija!
  • Milan

    03.05.2013 07:49
    Privatni vrtić
    Poštovani gorane kad ste toliko stručni zašto vi lepo ne otvorite privatni vrtić i zaposlite recimo za početak dve vaspitačice...
  • anonimna

    03.05.2013 07:48
    Čak i da gradske vlasti odobre povećanje kvote za upis opet će biti po 40 dece u grupi što je izvan svih zakonskih normi
    Krajnje je vreme da gradske vlasti ispune obećanje koje su dale i omoguće subvencije i za roditelje čija deca idu u privatne vrtiće
    http://www.24sata.rs/novi-sad/vesti/vest/subvencije-i-za-decu-u-privatnim-vrticima/76290.phtml
  • Goran

    03.05.2013 07:34
    ....
    Kao što kažem svim poznanicima koji završavaju raznorazne pedakoške fakultete, u Novom Sadu će onaj koji otvori privatni vrtić uzimati lepe pare pa makar bio i najpovoljniji od ostalih. Hronični nedostatak mesta u državnim vrtićima će roditelje okrenuti privatnim vrtićima kojih takođe nema dovoljno. A posle se kuka kako se ne može naći posao. Naravno, posla nema u državnoj službi a da neko pokuša sa privatlukom, bože sačuvaj, pa tamo se samo krade...
    Act not react :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna